Pijler 4

Wonen, mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid

Een leefbare en veilige omgeving is cruciaal voor de toekomst van Heers. We zetten in op duurzame woon- en mobiliteitsoplossingen en zorgen voor een veilige leefomgeving. Duurzaamheid en veiligheid staan hierbij voorop.

• Duurzaamheid bevorderen: Ontwikkelen van een duurzaamheidsplan met concrete maatregelen voor energie-efficiëntie en groene initiatieven.
• Toekomstvisie patrimonium: Werken aan een visie voor het behoud en onderhoud van historisch patrimonium en actief mee op zoek gaan naar geschikte her- en/of nevenbestemmingen voor onze kerken.
• Strijd tegen leegstand: Aanpakken van leegstand en verkrotting, en nieuwe woonvormen zoals cohousing en zorgwonen promoten.
• Verbetering van mobiliteit: Aanleggen en onderhouden van fiest- en wandelpaden en zorgen voor een betere dienstverlening van het openbaar vervoer. Daarnaast moet het parkeerbeleid worden aangepakt.
• Verkeersveiligheid: Aanpakken van gevaarlijke verkeerspunten en zorgen voor meer educatie m.b.t. verkeersveiligheid, vooral rond scholen. We zetten ons in voor een veilige omgeving voor alle weggebruikers, met speciale aandacht voor kinderen en kwetsbare groepen.
• Preventie en veiligheid: Oprichten van een preventiedienst en verbeteren van de planning voor wanneer noodsituaties zoals stroompannes of wateroverlast zich voordoen.
• Duurzame initiatieven: Nieuwe projecten opstarten rond afvalbeheer en vergroening van de gemeente, inclusief de aanleg van speelbossen en het toegankelijk maken van openbare ruimtes. We zetten in op duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen.
• Degelijk waterbeleidsplan: De steeds terugkerende overstromingen en wateroverlast bij ieder onweer vragen om een degelijk waterbeleidsplan met een snelle uitvoering van maatregelen. Tegelijk nemen we in dit plan maatregelen op om waterschaarste te voorkomen (bij bv. droge periodes) alsook om de drastische gevolgen van drooglegging een halt toe te roepen.

Onderstaand de meer uitgebreide versie van pijler 4

1.  Duurzaamheid→ Samen werken aan een schone en groene gemeente

- Ontwikkel een duurzaamheidsplan met concrete maatregelen voor energie-efficiëntie, afvalbeheer en bevordering van groene energie.
- Heers nog beter op de kaart zetten door nieuwe, duurzame initiatieven. Dit moeten geen grote en dure dingen te zijn, kleinschalig starten en samenwerken met partners in Heers.
-  We zijn ervan overtuigd dat de milieuraad vaker moet samenkomen en dat hierin een deel toerisme maar ook landbouw moet afgevaardigd worden. Het openmaken van duikers en grachten kan hand in hand gaan met een doorgedreven toeristisch beleid. Daarnaast zorgt regelmatig verleg tussen alle actoren enerzijds en zowel de milieuraad anderzijds voor wederzijds begrip.
- We moeten nadenken over een verplicht contract met Limburg.net voor ons containerpark. De werking hiervan is sterk verouderd en voldoet niet langer aan de noden van onze inwoners. Dit leidt soms tot ronduit gevaarlijke situaties. De toegankelijkheid van en in het containerpark moet drastisch verbeteren.
-  Naar milieu toe noteren we de volgende concrete voorstellen:

 · Wij willen een vernieuwd en veilig toegankelijk containerpark in samenwerking met Limburg.net.
 · Een nette omgeving is erg belangrijk. Zwerfvuil hoort daar niet in thuis. Dankzij een integrale aanpak van onze buurtconciërges, maar ook door bv. bewoners als zwerfvuilpeters of -meters te benoemen, kunnen we de pakkans verhogen. Sluikstorters laten we via gemeenschapsdienst voelen wat de gevolgen zijn van hun daden.
Er moet een beter zwerfvuil- en sluikstortbeleid gevoerd worden, gebaseerd op o.a. de parkrangers, want beiden zijn nu een doorn in het oog van vele inwoners.
 · Her-aanwerving van buurtconciërges, of specifieke mensen van de technische dienst (vb. bijna gepensioneerde) inzetten voor dit project.
 · Als gemeente geven we het goede voorbeeld op vlak van energie. We investeren in energiezuinige gebouwen en zetten projecten op om de energieverspilling binnen de gemeentevoorzieningen terug te dringen.
 · Heers als ‘groene gemeente’ wordt te vaak gezien als een evidentie. We schatten het groen naar waarde en streven naar een maximale benutting ervan als publieke ruimte met meerdere functies (bv. het toegankelijk maken van alle openbare plekken, een speelbos inrichten, natuur en educatie dichter bij elkaar brengen, enz.).

- Ontwikkel een gemeentelijk duurzaamheidsbeleid met concrete doelen en actieplannen, zoals het stimuleren van energiebesparing, hernieuwbare energiebronnen en groene initiatieven. Moedig inwoners aan om ‘duurzaam gedrag’ aan te nemen door hen te informeren en in te zetten op het maximaal verstrekken van subsidies waar het kan.

2.   Patrimonium

- Er dient gewerkt te worden aan een toekomstvisie voor (historisch)patrimonium en kerken. Er moet gronding nagedacht worden over welkpatrimonium verkocht wordt of niet, en/of wat er daarnaast nog mogelijk zou zijn i.f.v. een her- of nevenbestemming. Daarnaast moet hier op voorhand ook al tegenover staan wat er met deze opbrengsten gaat gebeuren indien er wordt beslist om een gebouw te verkopen. Patrimonium moet niet verkocht worden om enkel te verkopen en er geld aan te kunnen verdienen, maar eerder om als gemeente minder uitgaven qua onderhoud e.d. te hebben.
Leegstanden verkrotting moet tegengegaan worden. Nieuwe woonvormen moeten gepromoot worden. We willen geen overvolle, volgepropte gemeente worden en stellen dus dat vol ook vol is. Het kan niet de bedoeling zijn dat onze landelijke gemeente volledig wordt volgebouwd terwijl de snelheid waarmee woning verkocht of verhuurd worden niet evenredig hiermee verloopt. We moeten het groene karakter van onze gemeente bewaken en zoveel mogelijk trachten te behouden.
Herwaardering van patrimonium dringt zich op. Dit kunnen ook kleinschalige dingen zoals bv. het opfleuren en restaureren van de kapellen. De BIB had in dit kader een geheel andere bestemming kunnenkrijgen i.p.v. dit historisch pand louter te verkopen voor de centen.
- Bewust meewerken aan een kerkenplan waar in duidelijke krijtlijnen voor eventuele her- en nevenbestemmingen van kerken in uitgestippeld worden en – waar het kan – gebruik maken van een kapel als gebouw voor misviering (bv. de kapel in Mechelen-Bovelingen).
- Gemeente dient een actievere rol te spelen in het project van het Kasteel van Heers. Nu is het ook niet duidelijk wat de taak van de gemeente hierin juist is, en moet er meer duidelijkheid komen over de rolverdeling van alle actoren in dit verhaal (vzw Kasteel Heers – gemeente –Herita – overheid – enz.).
Infrastructuur van de gemeentelijke diensten opwaarderen en vergroenen.

3.   Wonen- Rechtvaardig woon- en bouwbeleid

- Momenteel is er geen concreet ‘wettelijk’ vergunningsbeleid op gemeentelijkniveau. Dit heeft tot gevolg dat er eerder wordt gewerkt ‘à la tête du client’ wat het verlenen van vergunning betreft. Vergunningen worden dus niet verleend in het algemeen belang.
- Gelet op de huidige problematiek rond wateroverlast/overstromingen in onze gemeente, moet er zeker ook meer werk gemaakt worden van correcte oplossingen voor deze problemen:

  · Er werd reeds een Droogte- en Hemelwaterplan (2023) opgesteld, maar met de daarin opgestelde maatregelen moet meer aan de slag gegaan worden. Het is de bedoeling om deze studie nuttig te gebruiken in een waterbeleidsplan en dit met hoogdringendheid en met als doel om problemen op te kunnen lossen, zeker in het kader van wateroverlast.
  · We hebben nood aan een degelijk waterbeleidsplan. Hier moet dringend werk van gemaakt worden. Dat bewijzen de aanhoudende overstromingen bij ieder onweer, alsook de gronden die droog gelegd worden door o.a. de waterwinning van de Watergroep.
  · Als gemeente heb je heel wat bevoegdheden aangaande water, zoals het beheer van de waterlopen van derde categorie, het beheer van publieke grachten en de gemeentelijke baangrachten. Daarnaast zijn gemeenten ook initiatiefnemers voorde opmaak van lokale erosiebestrijdingsplannen en verantwoordelijk voor het verlenen van omgevingsvergunningen, alsook het toepassen van de watertoets. Tot slot is een gemeente ook de voornaamste inrichter en beheerde van de publieke ruimte, en dus één van de belangrijkste partners in gemeentelijk waterbeheer-en beleid. 

- We zetten in op nieuwe woonvormen zoals ‘cohousing’ door jongeren of ‘zorgwonen’.
-  We voeren de strijd tegen leegstand en verkrotting op. Het aantal beschikbare woningen moet omhoog.
- Een regelgeving rond tweede verblijven in onze gemeente is er tot op vandaag niet. Hier dient wel een duidelijk theoretisch kader rond te komen.
- Meer ‘woonondersteuning op maat’ bieden voor personen uit kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen of personen met een beperking. Bv. iemand van de technische dienst beschikbaar stellen om oudere inwoners bij te staan bijvragen over veiligheid of bij het plaatsen van verplichte rookmelders, enz.

4.    Mobiliteit→ Verbinden en bewegen naar een betere toekomst

-      We moeten inzetten op mobiliteit:

· De dienstverlening van De Lijn moet beter opgevolgd worden. Woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer met het openbaar vervoer is een constant aandachtspunt. Kleine gemeenten zoals Heers komen vaak in de vergeethoek terecht. Doorsamenwerking met vervoersmaatschappijen kunnen we trachten om betere openbare vervoersopties aan te bieden aan onze inwoners.
· De aanleggen het onderhoud van fiets- en wandelpaden en gemeentelijke wegen.
· De heraanleg van het wegennet (N784 Opheers en de N3 in Heers) opvolgen.
· Het ontbreekt de gemeente aan een globale visie rondmobiliteit. Het opstellen van een globaal mobiliteitsplan dringt zich op. Het zwaar vrachtverkeer op onze gemeentelijke wegen vormen een extrabelasting voor de dorpen en haar inwoners, en zorgen tevens ook voor onveiligeverkeerssituaties. Daarnaast moet het parkeerbeleid worden aangepakt: stoepen staan dikwijls vol geparkeerd met auto’s waardoor minder mobiele mensen in gevaar gebracht worden. Hier moet een oplossing komen voor beide partijen, zowel de automobilist als de zwakke weggebruiker. Ook het éénrichtingsverkeer zullen we dorp per dorp moetenbekijken of deze wel degelijk veiliger zijn enz.  

-      Daarnaast wordt de verkeerscommissie te weinig geraadpleegd. De ingrepen die momenteel in andere gemeenten gedaan worden, hebben ook een grote impact op onze wegen, hier dient zeker meerrekening mee gehouden te worden dan dat nu het geval is.
-      De verkeersveiligheid op gevaarlijke punten beter aanpakken en de infrastructuur hier ook op afstemmen. Dit zeker opdat er geen wildgroei zou komen aan verkeersremmers, bloembakken, gele paaltjes, enz. We willen zorgen voor meer bewustmakingscampagnes en meer educatie om de veiligheid van zwakke weggebruikers te bevorderen, zeker ook op scholen.
-      Verkeersveiligheid op en rond onze scholen staat voorop. Met elke school maken we een schoolrouteplan op en pakken de knooppunten aan. Snelheid in woonstraten, veilige oversteekplaatsen en goede fietsinfrastructuur. Het verkeersbeleid zal hierop moeteninzetten, zeker wat de huidige fietsinfrastructuur van onze gemeente betreft. Kinderenmoeten met de fiets in groep naar school kunnen gaan onder de begeleiding van fietscoaches (vrijwilligers die begeleiding doen via een dagelijks vast traject).
-      Mobiliteit bij minder mobielen: De ‘Minder Mobielen Centrale’ is er om mensen met verplaatsingsproblemen en een beperkt inkomen toch de nodige transportmogelijkheden te bieden. Wie deur-aan-deur vervoer nodig heeft en hiervoor geen beroep kan doen op andere vervoersmogelijkheden, kan de ‘Minder Mobielen Centrale’ inschakelen. Dat kan om boodschappen te doen, vrienden of familie te bezoeken, naar de kapper te gaan, de dokter te raadplegen, naar het ziekenhuis te gaan, enz. Het busje van de ‘MinderMobielen Centrale’ is speciaal omgebouwd om mensen in een rolstoel te vervoeren(kan ook gebruikt worden om G-sporters naar hun sportaccommodatie te vervoeren).
-      Parkeerbeleid uitwerken voor Heers zodat er voldoende evenwicht is tussengroene zones en parkeerfaciliteiten. Bv. bij de herinrichting van de N3,BASS/Bammerd, nieuwe toekomstige woonprojecten, enz. Op deze locaties (hier desite rond het AC) zijn nu overal al te weinig paarkeermogelijkheden voorzien.Dit moet naar de toekomst toe zeker aangepakt worden.

5.Fusies?

- De gemeentediensten werken al samen met andere gemeenten en we willen dit zeker nog opdrijven. Bv. een samenwerking met Gingelom opzetten (in functie van sportsubsidies, technische dienst), ... .
- We willen in de komende legislatuur van Heers een niet te versmaden partner maken, waardoor we bij een eventuele verplichte fusie onze stempel kunnendrukken en niet ‘gratuit’ verkocht worden aan andere fusiepartners waar we op het einde van de rit onderaan de ladder zouden komen te staan. We willen de eigenheid van onze gemeente en haar inwoners niet verliezen, wat het einde van de Heersenaar zou betekenen.
- Meer volksbevragingen organiseren i.v.m. belangrijke gemeentelijke dossiers en meer infomomenten organiseren om de bevolking te kunnen sensibiliseren.

6. Preventie en veiligheid

- Sociale veiligheid door veilige woonbuurten is belangrijk. Niet alleen dankzij de wijkagent, die we zitdagen laten organiseren, ook de inzet van nieuwe technologieën zoals bv. ‘Whatsapp-buurtpreventie’ kan daarbij helpen.
- We kiezen voor het oprichten van een preventiedienst(i.s.m. de politie).
- We betalen een jaarlijkse bijdrage/gemeentelijke dotatie aan de politiezone. Het is dan ook evident dat we voldoende blauw op straat zien in onze gemeente.  
Bv. meer aanwezigheid van onze wijkinspecteurs.
- De noodplanning voor onze gemeente moet geprofessionaliseerd worden: Wat in geval van stroompannes, wateroverlast, corona, enz.

Vorig
standpunt

Volgend
standpunt