Pijler 1

Een doortastend bestuur voor een financieel gezond Heers

Wij willen een sterk bestuur dat zich richt op een gezonde financiële toekomst voor Heers. Dit doen we door een langetermijnvisie te ontwikkelen, te investeren in duurzame initiatieven en een efficiënt en transparant bestuur. We willen hierbij ook onze directe lijnen gebruiken naar de hogere overheden.

• Langetermijnvisie ontwikkelen: Een coherent beleid met aandacht voor zowel korte- als langetermijnoplossingen.
• Investeren in duurzaamheid: Door te investeren in groene stroom, betere isolatie van gebouwen en duurzame straatverlichting, besparen we op lange termijn en verbeteren we de leefomgeving.
• Professionalisering van administratie: Betere training en samenwerking van het personeel wat resulteert in efficiëntere dienstverlening.
• Communicatie verbeteren: Meer transparante en betere communicatie naar de inwoners toe via digitale platformen, openbare vergaderingen en infomomenten, om zo de betrokkenheid van de burger te vergroten.
• Burgerparticipatie: Inwoners betrekken bij besluitvorming door middel van wijkbudgetten, inspraakavonden en burgerpanels.
• Financiële stabiliteit: We willen dit bereiken door een doeltreffende besteding van middelen en het invoeren van een verantwoord budgetbeheer.

Onderstaand de meer uitgebreide versie van pijler 1

1. Een doortastend bestuur met aandacht voor lokale problemen

- Een coherent beleid schud je niet los uit de mouw. Momenteel is het vooral reactief werken en niet proactief. Er moet een langetermijnvisieontwikkeld worden, met toch voldoende aandacht voor het uitwerken van korte termijn ideeën en ‘quick-wins’.
- Maximaal energie steken in goed en degelijk bestuur, en daarbij voldoende investeren in training, bijscholing en ontwikkeling van bestuursleden zodat zowel personeels- als bestuursleden beschikken over de nodige kennis en vaardigheden.
- Een globale visie ontwikkelen voor acute problemen die zich stellen in onze gemeente zoals bv. erosiebeheersplan, bermen en/-strokenbeheersplano.a. i.f.v. wateroverlast, enz.

2. Een gezond financieel beleid dat voldoende solide is en met het oog op een evenwichtige toekomst voor onze gemeente

- Er is nood aan een grondige, financiële analyse van onze gemeente en de ontwikkeling van een langetermijnvisie en actieplan hierrond. Dit actieplan dient vervolgens geïntegreerd te worden in het BCC en het Meerjarenplan van de gemeente. Enkel zo kan financiële stabiliteit voor Heers gewaarborgd worden.
- Een grondige evaluatie van de gemeentelijke taken dringt zich op, met een duidelijk actieplan rond welke taken prioritair zijn of niet.
- Er dient een duidelijk financieel beleid ontwikkeld te worden, dat zorgt voor een verantwoord budgetbeheer en genoeg waarborgen biedt om de financiële stabiliteit van de gemeente te kunnen garanderen.
- Wij willen gaan voor een gezond financieel beleid dat gestoeld is op kennis van zake. De huidige financiële toestand is niet rooskleurig en mankeert elke vorm van langetermijnvisie. Hieraan moet er gewerkt worden. Concreet willen wij dit doen door in te zetten op volgende punten:

   · We besteden extra aandacht aan duurzame initiatieven zoals investeringen in groene stroom, beter isoleren van onze gebouwen, duurzamere straatverlichting enz. Op      die manier besparen we op lange termijn heel wat centen.
   · We stimuleren we het principe van de groepsaankopen, zowel op gemeentelijk vlak als voor onze inwoners.
   ·  Een doorlichting – met open vizier – van de financiële toestand van de gemeentediensten moet verder uitgewerkt worden.
   ·  Investeringen in een groene toekomst voor bv. het wagenpark van de technische dienst, stroom- en gasverbruik, enz., dringt zich op i.f.v. het huidige klimaatplan.

- In het kader van de financiële draagkracht van onze gemeente, vinden we het belangrijke dat de bevoegde schepen van financiën zich enkel kan focussen op de gemeentefinanciën, en hiernaast geen andere bevoegdheden heeft.
- Dat Heers een zware toekomst te wachten staat is overduidelijk:

  · De pensioens-en personeelskost neemt nu al meer dan 56% van de gemeentelijke uitgaven in beslag (aan exploitatiezijde).
  · Containerpark: verplicht contract met Limburg.net, op locatie beter uitbouwen mits aankoop extra grond kerkfabriek of eerder kijken naar een meer geschiktere locatie     hiervoor (cfr. KMO-zone), opletten met prijzen (ook i.k.v. tegengaan sluikstorten), gemeentelijke dienstverlening en personeel.
 · Kerken: her- en nevenbestemmingen dringen zich op want onze gemeente beschikt momenteel over 12 kerken en 2 kapellen. Toch moet iedere deelgemeente/kerk     hiervoor apart bekeken worden en dient er hierbij voldoende rekening gehouden te worden met de meningen van zowel de lokale kerkbesturen/kerkfabrieken als met     deze van de lokale inwoners.
  · Buurthuizen: i.f.v. bezetting – uitrusting – tafels en stoelen (uitlenen bij gemeente– niet door technisch personeel)
  · Kasteel: klaarheid rond organisatoren – werken– aandeel van de gemeente hierin – eigendom van graaf – hogere overheden, en hierover een visie als gemeentebestuur     ontwikkelen.
  · Steenweg(N3): toekomstvisie(cfr. herinrichting en tijdlijn werken), AWV, gemeente stoepen plaatsen op eigen kosten.

3. Professionalisering van administratie met een kwaliteitsvollere dienstverlening tegen een betaalbare prijs:

 -  Het personeel dient terug meer op één lijn te zitten. De gemeentelijke diensten werken naast elkaar door en niet meer samen met elkaar.  Het is eveneens zo dat de administratie, die al jaren in hetzelfde stramien zit, ‘outside the box’ zou moeten leren werken en zich niet moet verzetten tegen elke vorm van verandering. Daarnaast dient de werking van de diensten geëvalueerd te worden.
- Een reorganisatie van de administratie dringt zich op, maar eerst en vooral moet het personeel gesensibiliseerd worden door eventueel een externe preventiedienst aan het werk zetten. Toch is het niet aan de politiek om dit recht te trekken, net zo min het de bedoeling is om het personeel tegen elkaar op te zetten. Dit zou de werking niet ten goede komen, maar we willen wel duidelijk stellen dat wij hier welaandacht aan willen besteden.
- Er moet zeker aan de slag gegaan worden met debevindingen van de studie rond het kanton. Dit moet ook verderuitgediept worden. De ontkenning zijn we reeds lang voorbij, het is nu hoogtijd om toekomstgericht te gaan denken én werken.
- Dossiers moeten beter opgevolgd worden, zeker dossiers die een grote/belangrijke impact hebben op onze gemeente, zoals bv. de herinrichting van de N3 of bepaalde omgevingsvergunningsaanvragen.
Investeren in training en ontwikkeling van het ambtenarenapparaat is noodzakelijk, en zou ook bevorderlijk zijn voor de samenwerking met collega’s die werkzaam zijn op dezelfde diensten binnen andere gemeenten.
- De efficiëntie en transparantie van gemeentelijke diensten moet verbeterd worden. Nog meer investeren in digitalisering en duidelijke communicatie zorgen alleen maar voor een betere klantvriendelijkheid.
- Wat de groen- en technische dienst betreft, moet allereerst de leiding doorgelicht worden. Daarnaast is het belangrijk om ook het bestaande aanbod onder de loep te nemen en er tevens voor te zorgen dat de werknemers over voldoende middelen beschikken om hun taken goed en veilig te kunnen uitvoeren.

4. Communicatie

Wij willenzorgen voor een goed bereikbare en gastvrije gemeente met voldoende informatiepunten. Investeren in een gebruiksvriendelijke website en digitale platformen waar inwoners terechtkunnen voor informatie, regelgeving en het indienen van dossiers is dan ook een must.
- Burgers moeten meer en beter geïnformeerd worden over belangrijke gemeentelijke dossiers.
- Openbaarheid van bestuur vinden wij een belangrijke gegeven. Het organiseren van openbare vergaderingen waarin burgers vragen kunnen stellen en ideeën kunnen delen over bestuurlijke zaken o belangrijke gemeentelijke dossiers vinden wij dan ook meer dan noodzakelijk.
- We willen verder investeren in de digitalisering van de dienstverlening, MAAR we vergeten hierbij zeker de burgers niet die niet deze mogelijkheden (infrastructuur en/of kennis) hiervoor hebben.
- We willenlaagdrempelige opleidingen organiseren voor inwoners om hen te lerenwerken met communicatie-apps als WhatsApp, Messenger, enz., om hen zo een tablet of smartphone te leren gebruiken.
- We zetten extra in op een betere organisatie die zorgt voor het beantwoorden en opvolgen van vragen via het internet.
- Als we één ding geleerd hebben uit de huisbezoeken is dat de communicatie naar en mét de burger beter kan. Er zijn tal van initiatieven, maar die blijken de burgers nog steeds niet te bereiken. Een duidelijke communicatiestrategie is nodig. Dit is niet zomaar een zoveelste taak op het lijstje van een ambtenaar, dit moet gezien worden als een prioriteit. Hierbij is de hantering van een goede mix van communicatiemiddelen (geschreven, digitaal, sociaal,face-to-face, …) nodig.
Gemeentelijke communicatie via de socialemediakanalen beter uitbouwen, bv. afhaalpunt/verdeling van zandzakken bij wateroverlast of openingsuren van het gemeentehuis op verkiezingsdag. Belangrijk hierbij is om in deze communicatie de inwoners die geen socialemedia kunnen gebruiken niet te vergeten.

5. Burgerparticipatie→ Wijkgerichte inspraak

- De bewoners weten het beste wat er reilt en zeilt! We zorgen voor logistieke, technische en financiële hulp bij goede ideeën en initiatieven van mensen voor hun buurt.
- We schrijven een wijkbudget in de begroting zodat inwoners zelf de prioriteiten kunnen vastleggen in hun dorp of wijk. Wij denken hier aan deinrichting van wijken, speelpleintjes, parkeerplaatsen, parking voorvrachtwagens, enz.
- Organiseerwelkomstinitiatieven en stimuleer de betrokkenheid van nieuwkomers bij het gemeenschapsleven. De dorpscomités zouden voor dit laatste bv. een geschikte partner kunnen zijn. Daarnaast gaan we ook verder met project “wijk aan zet” om nieuwe inwoners meer te betrekken.
- Organiseerregelmatig overlegmomenten, inspraakavonden en burgerpanels om de inwoners de mogelijkheid te geven hun stem te laten horen en betrokken te zijn bij besluitvormingsprocessen. Communiceer duidelijk over de uitkomsten en implementatie van burgerparticipatie. Een goed voorbeeld hierbij zijn bv. ook de infosessies die door PARCUM georganiseerd werden in het kader van de her- en nevenbestemmingen van de kerken in Heers, en het creëren van mogelijke belevingscentra.
- Her- en opwaarderen van gemeentelijke adviesraden, zoals een jeugdraad, landbouwadviesraad, … Dit ook om een bredere en meer open communicatie naar de burger toe te kunnen garanderen.
- De noden van de dorpen/deelgemeentes beter leren kennen door een behoeften onderzoek uit te laten voeren, o.a. naar voorbeeld van het onderzoek dat nu lopende is voor jongeren t.e.m. 12 jaar.

Vorig
standpunt

Volgend
standpunt