Pijler 2

Een sociaal beleid gericht op welzijn, ontmoeting en verbinding

Onze gemeente moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. We zetten in op een sterk sociaal beleid dat zich richt op welzijn, ontmoeting en verbinding. We willen een samenleving waar iedereen kansen krijgt en zich verbonden voelt.

• Welzijn en ondersteuning: Een doorgedreven samenwerking met sociale diensten en maatschappelijke organisaties opzetten om kwetsbare groepen zo beter te kunnen ondersteunen.
• Seniorenbeleid: Faciliteren van thuiszorg, maaltijddiensten, vervoersdiensten en activiteiten om ouderen meer te ondersteunen in hun zelfredzaamheid.
• Inclusie: Een participatief beleid ontwikkelen, waarin alle mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij en dat rekening houdt met de diverse behoeften van alle inwoners, inclusief ouderen, sociaal kwetsbaren en personen met een handicap/chronische ziekte.
• Jeugd en kinderopvang: Investeren in nog betere (peuter)opvang en een nauwere samenwerking met scholen om zo bv. leerachterstand te kunnen aanpakken.
• Vrijetijd en gemeenschapsactiviteiten: Ondersteuning bieden aan verenigingen en laagdrempelige activiteiten organiseren voor alle leeftijdsgroepen.
• Toekomstige plannen voor sociale diensten: Verbeterde ondersteuning bieden aan kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een handicap. We streven naar een uitbreiding en verbetering van de sociale diensten om een inclusieve gemeenschap te bevorderen.

Onderstaand de meer uitgebreide versie van pijler 2

1.    Een sociaal beleid gericht op kansenontwikkeling, om zo samen te zorgen voor een betere toekomst

 

- We moeten de instantie alsook het beleid dichterbij de burger brengen. We moeten een (pro)actieve rol spelen en samenwerken met externe partners om onderwerpen als kinderarmoede en eenzaamheid aan te pakken. Het loont de moeite om ook te onderzoeken op welke manier we inwonerseffectief kunnen ondersteunen, bv. specifiek bekijken welke premies mogelijk zijn om een woning aan te passen aan de behoeftes van de inwoner, enz. Er kunnen zitdagen georganiseerd worden zodat we kunnen luisteren naar de vragen van de inwoners en zo meer te weten kunnen komen wat er écht leeft onder hen.
- Een sociaal beleid is er niet enkel eentje van cadeaus uitdelen, zoals nu vaak het geval is. Er is een concreet plan nodig, wat breed uitgewerkt moet worden. Hierbij denken we bv. aan jeugd en kinderopvang, maar ook aan ouders die de  leerachterstand van hun kind moeten aanpakken en in de eerste plaats hier goed over geïnformeerd dienen te worden. Ook gezondheid en welzijn staan centraal, met hierin zeker voldoende aandacht voor ouderen en senioren (cfr. vergrijzingsgeneratie). We kunnen werken vanuit een omgekeerde vertegenwoordiging, waarbij we burgerparticipatie hoog in het vaandel dragen en bv. belangengroepen meer kunnen raadplegen en betrekken in de gemeentelijke werking.
- Samenwerken met sociale diensten en maatschappelijke organisaties is nodig, om zo beteresociale ondersteuning te kunnen bieden aan kwetsbare groepen. Zo kan er dan gezorgd worden voor meer cliëntgerichtere hulp bij financiële problemen en een vlottere toegang tot bv. de gezondheids- of ouderenzorg.
- OCMW:

  · Meer 'maatwerk’ en ‘kruisbestuiving’ toepassen om tot een meer integrale aanpak te kunnen komen.
  · Wordt nu naar de burger toe vaak geprofileerd als een ‘eiland’. Het OCMW moet dichter bij en meer toegankelijker zijn voor de burger. Ze moet vooral een grotere ACTIEVE rol krijgen.
  · Het OCMW schakelt andere partners in zoals het onderwijs, wijkagenten, enz., om stille of verdoken(kinder)armoede te kunnen detecteren. Met een vrijetijdsbudget grijpen de maatschappelijk assistenten in wanneer kinderen kansen ontnomen worden omwille van financiële drempels.
  · Eenzaamheid is een moderne kwaal. Bij ouderen speelt vaak een beperkte mobiliteit hen parten en d.m.v. extra premies willen we hen alvast stimuleren hun woning aan te passen zodat langer thuis kunnen blijven wonen ook een realistische optie wordt. Met de ondersteuning van kleine wijkgerichte activiteiten voor ouderen, vlakbij huis en het organiseren van zitdagen van sociale organisaties in Heers (in plaats van in Tongeren of Hasselt) pakken wede vergrijzingsproblematiek verder aan.
  · Het gaat niet louter om cadeaus uitdelen. Dit is eens tof, maar slechts een druppel op een hete plaat en biedt zeker geen concrete oplossing op langetermijn.
  · Niet stigmatiserend werken is oké, maar toch dringt de uitwerking van een concreet beleid zich op.

2.   Vergrijzingen aandacht voor een actief seniorenbeleid

Werk samen met lokale organisaties om activiteiten en ondersteuning te bieden aan senioren en creëer een seniorenadviesraad.
- Faciliteerprogramma's en diensten die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, zoals thuiszorg, maaltijddiensten en mobiliteitsoplossingen. Stimuleer de ontwikkeling van levensloop bestendige woningen en de aanpassing van bestaande woningen aan de behoeften van ouderen.
Meer rekening houden met mindermobiele senioren/55-plussers, met senioren die vereenzamen, mentale problemen hebben, geïsoleerd zijn, in een rolstoel zitten, enz. In functie van de noden van deze doelgroep ook beter (mindermobielen) vervoer organiseren.
- Buurtcomités laten samenwerken met buurtvrijwilligers om zo kwetsbare ouderen beter in kaart te kunnen brengen. Daarnaast kunnen er per deelgemeente ook aanspreekpunten voorzien worden om korter op de bal te kunnen spelen.
- De dorpsrestaurantstrekken momenteel veel bezoekers aan, maar vooral de sociale, meer kwetsbare en mindere mobiele groepen vinden hier maar moeilijk hun weg naar. Vaak worden ze ook niet bereikt.

3.   Inclusie

- Ontwikkel een participatief beleid, waar alle mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij, en dat rekening houdt met de diverse behoeften en belangen van alle inwoners, inclusief ouderen, personen met een handicap en/of chronische ziekte en sociaal kwetsbaren. Binnen dit beleid dient er ook voldoende aandacht uit te gaan naar het netwerk van deze personen, waarin familie, buren, vrienden, mantelzorgers, enz., een belangrijke sleutelrol vervullen i.f.v. het uitdagen van hun draagkracht.
- Organiseer participatieve processen om input van burgers te verzamelen en op te nemen in besluitvorming. Hierbij dient ook aandacht geschonken worden aan de zogenaamde ‘vergeten doelgroepen van vandaag’ zoals jongeren ouder dan 12 jaar en de 35-55 jarigen.
- De toegankelijkheid voor personen met een beperking/handicap kan beter in Heers. Nu moeten personen die bv. graag aan G-Sport willen doen hiervoor al uitwijken naar Borgloon.
Buurtcomités laten samenwerken met buurtvrijwilliger som zo kwetsbare ouderen beter in kaart te kunnen brengen. Daarnaast kunnen er per deelgemeente ook aanspreekpunten voorzien worden om korter op de bal te kunnen spelen.
- De dorpsrestaurantstrekken momenteel veel bezoekers aan, maar vooral de sociale, meer kwetsbare en mindere mobiele groepen vinden hier maar moeilijk hun weg naar. Vaak worden ze ook niet bereikt.
-Taallessen voor anderstaligen aanbieden in Heerszelf.

4.   Jeugd

Het is hoogtijd om aan de slag te gaan met de slechte cijfers inzake de (peuter)opvang in Heers. Er moeten veel meer middelen naar deze opvang. Kinderopvang in de zomer betekent bovendien dat er een groter, diverser en betaalbaar aanbod aan kinderactiviteiten moet zijn. We werken samen met externe partners om hiervoor te zorgen.

-  Met de Heerse basisscholen werken we een actieplan uit om de leerachterstand, groter dan in de rest van Vlaanderen, aan te pakken.
- De kinderen van Heers alle mogelijke kansen geven om het onderwijs te verkrijgen dat hen kan helpen om te groeien, ongeacht hun achtergrond. Dan denken wij dan bv. aan:

  · Ouders informeren over waar ze naartoe kunnen gaan om de juiste hulp te krijgen om hun kind een leerrijke schooltijd te laten ervaren.
  · De gezondheid en het welzijn van onze kinderen staat ook bij ons centraal, Zo heeft ieder kind een dagelijkse dosis vitamientjes nodig. Hoe kan de gemeente hiermee helpen? Ook hier willen we graag aan werken, door op regelmatige tijdsstippen onze kinderen iets gezonds aan te bieden.

- Kindergemeenteraad moet blijven bestaan, maar we moeten meer nadruk leggen op de maatschappelijke rol die ze dient te vervullen. Het is hier ook aangewezen om de jeugddienst en de sociale dienst te laten samenwerken.
-  Een begeleider betrekken met de nodige opleidingen en kwalificaties om kinderen met een beperking te kunnen begeleiden. Daar schiet de jeugdwerking nu zeker tekort.
- Kijken of het jeugdhuis terug kan opgestart worden. Eventueel door activiteiten uitgaande van de jeugdraad.
-  Initiatieven rond kinderarmoede verder uitwerken (weggeefwinkel online, speelotheek, …) en nieuwe initiatieven uitwerken.

5.    Vrijetijd→ Samen groeien en bloeien in een hechte gemeenschap
                        → Verbinden en bewegen naar een betere toekomst

Investeren inde ontwikkeling en onderhoud van openbare infrastructuur, zoals speelpleinen, sportfaciliteiten en culturele voorzieningen zijn noodzakelijk. Zorgen voor een gevarieerd vrijetijdsaanbod dat aansluit bij de behoeften en interesses van verschillende leeftijdsgroepen is onontbeerlijk.

Verenigingen:

- Het verenigingsleven moet opnieuw ondersteunden gestimuleerd worden. Tijdens de huidige legislatuur heeft het bestuur dit voornamelijk op zich genomen. Verenigingen werden ontdaan van hun bestaansredenen veel/alles werd hun uit handen genomen door het gemeentebestuur zelf. Hier zijn wij niet mee akkoord.
Een aantal activiteiten vanuit het verenigingsleven werden nu ook georganiseerd vanuit de kindergemeenteraad (met de beschikbare gelden vanuit het kinderarmoedefonds), wat niet de bedoeling kan zijn.
- Faciliteer en ondersteun lokale verenigingen bij het organiseren van activiteiten en evenementen. Stimuleer samenwerking en netwerkvorming tussen verenigingen. Creëer een subsidiebeleid dat flexibel, objectief en toegankelijk is. Respecteer de autonomie van verenigingen, en ontneem hun dit zeker niet.

Cultureel:

- Het beleid binnen het BASS/cultuurhuis erover waken dat het een plaats blijft voor elke Heersenaar.
- Het huidige cultuuraanbod moet verbeteren en kan zeker een grondige update gebruiken. De cultuurraad mag niet alleen maar gezien worden als een adviesraad, maar moet ook meer activiteiten mee kunnenhelpen organiseren, bv. in samenwerking met Haspengouwse Academie.

Sport:

- Een breder sportaanbod uitwerken en stimuleren.
- Een samenwerking aangaan met G-sport in andere buurgemeenten, met georganiseerd vervoer.
- Meer laagdrempelige naschoolse sportactiviteiten organiseren.
Voetbal: geen kunstgrasveld voor maar één voetbalploeg .Ondertussen is de fusie tussen EMBO en Heers VV een feit en vinden wij dat dit wel kan, in het algemeen ‘voetbalbelang’ van onze gemeente.
- Meer sportpleintjes in de deelgemeenten voorzien.
- In functie van ontmoeting een gemeenschappelijk sportterrein/atletiekpiste creëren om zo duurzamer te kunnen investeren in jeugd en sport.

6.    Burgerparticipatie(zie ook pijler 1 punt 5)

-      Werken met ‘Geïntegreerde /Zorgzame buurten’

Vorig
standpunt

Volgend
standpunt